A tribute to tradition

Zoigl

Ingrediënten: water, gerstemout, haver, hop, gist
Alcoholpercentage: 6,5%
Smaaknotitie: Duitse gerst en Duitse nobele hoppen met haver geven een fijn mondgevoel. Medium body en schommelend ergens tussen een Helles en Marzen op de moutige schaal. Een lichte subtiel rooksmaak die niet blijft hangen bij de afdronk. Een perfect pils voor de winter in aantocht, en passend bij het zo kenmerkende herfstweer.
Eerste release:  9 oktober 2021

STOKED! Zoigl Stubes

Get Stoked on a century old brewing tradition

Eeuwenoude traditie in een nieuwe jas

Zoigl geldt als HET traditionele bier van Oberpfalz, Duitsland. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij (Kommunbrauhaus). Het brouwhuis en de brouwinstallaties waren gemeenschappelijk bezit van de gemeente of een vereniging van brouwers; eigenlijk dus van het dorp en de dorpsbewoners. Elk dorp heeft een aantal brouwers. De eigenaren/leden (Kommunbrauers) maakten per toerbeurt gebruik van de faciliteiten. Naast een uniek brouwproces is ook het systeem van de brouwrechten uniek. Alleen wie het brouwrecht bezit, mag het traditionele bier in een Kommunbrauhaus brouwen. Het brouwrecht is historisch aan een stuk onroerend goed gekoppeld. Vroeger was er in Noord-Beieren in 75 gemeenten een Kommunbrauhaus. Tegenwoordig koesteren nog vijf gemeenten de traditie van een gemeenschappelijke brouwerij: Eslarn, Falkenberg, Mitterteich, Neuhaus en Windischeschenbach. Het aantal brouwrechten neemt steeds meer af, waarmee het Echte Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het serveren en consumeren van het ambachtelijk gebrouwen bier is kenmerkend voor de Zoigl-cultuur in Beieren en is sinds 2018 erkend immaterieel cultureel erfgoed van Beieren”.
Na het “buurtbrouwen” in de plaatselijke gemeentebrouwerij neemt de brouwer het bier mee naar huis om in zijn eigen kelder te laten rijpen en vergisten.

Zoigl ster

De benaming Zoigl komt van het Duitse woord Zeichen (‘Teken’) in het dialect omgezet naar Zeigel om uiteindelijk tot Zoigl vervormd te worden. Zodra het bier klaar was hing de Zoigl-waard namelijk de zogenaamde Zoigl-ster aan de gevel als teken dat het bier er was. De zeshoekige ster die lijkt op de davidster was het gildeteken van de brouwer en het symbool dat de brouwers in de middeleeuwen gebruikten voor de drie elementen water, aarde en vuur en de drie ingrediënten water, hop en mout (gist was toen nog niet gekend). De zoigl werd direct uit de lagertanks in de private woning van de huisbrouwer getapt. Zodra het bier op was, werd het teken doorgegeven aan de volgende brouwer. De Zoigl-ster toont welke waard geopend is. Kortom; dit zijn de echte huiskamercafes. Tegenwoordig is er ook een Zoiglkalender die laat zien welke Zoigl Stube open is, handig als je vanuit Nederland naar het gebied reist om het mee te maken.

STOKED! over deze eeuwenoude brouwtraditie

Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel stand houdt in een klein gedeelte van Beieren. Wij zijn STOKED! over deze eeuwenoude traditie en willen een soortgelijke traditie in Bergen en omgeving introduceren. STOKED! wilt mensen samenbrengen en proosten op vriendschap en het leven. Onze STOKED! Zoigl-Stubes brengen inwoners, gasten en brouwers samen. In onze STOKED! huiskamercafe’s zit de timmerman nog naast de rechter. Uiteraard introduceren we deze STOKED! traditie met respect voor de oude traditie. Wij zullen elke Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft, voorzien van een STOKED! Zoigl uithangbord. En heel belangrijk: Zoigl is enkel beschikbaar in het seizoen dat de Bergense bossen rood, geel en bruin kleuren.

Elke ZOIGL smaakt anders

Zoigl is een ondergistend ongefilterd en niet-gepasteuriseerd bier. Een perfecte aanvulling dus op onze huidige Unfiltered Lager. De Zoigl smaakt nooit hetzelfde en elke brouwer geeft er zijn eigen draai aan. De brouwers van het dorp brouwen in dienst van het dorp en welke smaak zij het liefst willen. Een ander kenmerk van het Zoigl Bier: is dat hij relatief laag is in de alcohol, ongefilterd en arm aan koolzuur door het toepassen van de ‘ungespundetes’-techniek. Zoiglbieren vallen net als de Kellerbieren onder de Zwickel bieren, ongefilterde en troebele bieren die vooral in het Frankenland van Beieren voorkomen. De oorsprong van ons recept komt van een bevriende meesterbrouwer uit Duitsland, met de belofte dit bier niet zelf op de markt te brengen. Zodoende hebben wij hier onze eigen draai aan gegeven

Onze brouwer aan het woord

Dustin (brouwer): “Wij hebben er voor gekozen om te werken met Duitse gerst en Duitse nobele hoppen. Daarnaast heb ik ook haver toegevoegd omdat dit ook een typisch ingredient is wat werd gebruikt in de middeleeuwen en bovendien een fijn mondgevoel geeft. Medium body en schommelend ergens tussen een Helles en Marzen op de moutige schaal. Een perfect pils voor de winter in aantocht, en passend bij het zo kenmerkende herfstweer. Onze Zoigl heeft een mooie moutige noot, daar hou ik van.