ons team

Dustin Paul

Brouwer

Pieter Vader

Marketeer

Ruben Paul

Art director

David Stomph

Backoffice

A tribute to unfiltered lager

Door: Dustin Paul – Brouwer van STOKED!

Na meer dan 10 jaar in het buitenland te hebben gewoond, verspreid over 4 werelddelen, heb ik verschillende bieren mogen proeven in verschillende landen. De meeste indruk heeft Duitsland gemaakt door de variatie van bieren. Iedere streek wordt vertegenwoordigd door een bierstijl en er wordt met ambacht gebrouwen. Voornamelijk bieren uit het zuiden van Duitsland vond ik het lekkerst, met nadruk op de ongefilterde Munich Lagers.

Tijdens mijn 3-jarig verblijf in Danang, Vietnam, ben ik eigenaar geweest van een bar. Hier ben ik in contact gekomen met een meesterbrouwer uit Duitsland die voor grote brouwerijen in Azië werkt, zoals Heineken. Samen met de meesterbrouwer zijn wij rond de tafel gaan zitten om een bier te ontwikkelen in Vietnam. De bar in Vietnam is na introductie van het bier in een versnelling gegaan. Het bier was niet aan te slepen en is tot de dag van vandaag nog steeds een groot succes, niet alleen in Da nang, maar ook in Hanoi en Saigon.

De biermarkt in Vietnam was groots, voornamelijk in Craft bieren zoals Ipa’s, Neipa’s en Ales. Dit zijn allemaal zware, hoge gisting bieren met een hoog tot extreem smaak karakter. Zeker geen doordrink bieren. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een bier dat mooi is uitgebalanceerd. Een bier dat zich niet hoeft te overschreeuwen met bijzondere toevoegingen en extreme smaakvarianten om zich te onderscheiden. Ik miste het aanbod bieren welke je verrast door frisheid, balans, subtiele aroma’s en body. Waar je naar één bier gelijk trek krijgt in een tweede.

Als ik kijk naar de Nederlandse biercultuur en het vergelijk met de biercultuur in Duitsland zie ik helaas veel tekortkomingen. Eén daarvan is dat wij geen verschillende lokale Lager/Pils bieren brouwen per regio. Natuurlijk is Nederland wat kleiner dan Duitsland, toch zien wij een grote markt in Nederland voor vers ongefilterde Lagers/Pils waar de Hollander trots op kan zijn. Zoals Beieren de Hefeweizen en Helles Lager heeft, ze rondom Keulen de Kölsch brouwen en in Düsseldorf en omstreken Altbier. Bieren die zich met succes van elkaar kunnen onderscheiden.

Sinds mijn terugkeer naar Nederland is de wens ontstaan om lokaal bier te gaan brouwen in mijn dorp Bergen nh en Nederland bekend te maken met ongefilterd bier. Zonder veel moeite heb ik drie vrienden enthousiast gemaakt en zijn we in Nederland ons bier gaan ontwikkelen in ons Brouw laboratorium in Bergen nh.

Na veel experimenteren zijn wij terecht gekomen op een ongefilterde Lager, gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot, welke in lijn staat met de klassieke Munich Lager. Een zacht, vers, helder, malty, licht tot medium bitter, fris en toegankelijk bier met een volle afdronk. Een bier dat na elke brouw zijn consistentie kan waarborgen. Een echt alledaags bier, maar met genoeg karakter om hem te kunnen onderscheiden van lokaal gefilterd export bier.

De reden waarom wij het bier ongefilterd brouwen, is omdat dit het ware karakter van het bier behoudt. Aroma’s en smaken die verdwijnen tijdens het filtratieproces blijven in ons bier aanwezig en zijn mooi uitgebalanceerd omdat wij het bier lang laten conditioneren in de Lager tanks. Wij realiseren zo een mooi helder bier dat zich kan onderscheiden.

Na 2 jaar hard werken is de tijd nu eindelijk aangebroken om ons bier in Nederland te introduceren. Een geperfectioneerde versie van de ongefilterde Lager: Stoked! is geboren! Een heerlijk toegankelijk bier dat de subtiele smaken en aroma’s gebalanceerd samenbrengt tot een fris, vol en karakteristiek bier waar je geen genoeg van kunt krijgen. Waan je in de wereld van ongefilterd bier en word samen met ons Stoked!

Als aanvulling op ons assortiment volgen er nog seizoensgebonden stijlen met de nadruk op de Hollandse streken.

Tom Maneschijn: Vice President Europe Operations van bierapp Untappd:

Wat gaaf dat jullie als startup brouwerij als eerste biertje een “unfiltertered Lager” in de markt zetten. Misschien wel een van de moeilijkste bieren om consistent te brouwen”. Succes!

Frits Dunnink , gediplomeerd biersommelier
“Van alle bieren ter wereld vereisten Lagers zonder twijfel het meeste vakmanschap om ze echt “op punt” te krijgen.  


Fotogallerij

Brouwerij Bergen

STOKED BEER, is een start-up vol ambitie. Ons brouwlab staat in Bergen en onze brouwer Dustin heeft veel ervaring met het brouwen in Vietnam en heeft daar een eigen bar gehad. De Unfiltered Lager op tap, die hij heeft ontwikkeld, heeft de bar enorm populair en succesvol gemaakt. Een bier wat doorgaans ook lekker vers gedronken wordt en wat gebaseerd is op de brouwtraditie uit Duitsland, waar je nog steeds veel kleinere regionale brouwerijen hebt.

STOKED!

Our BEER reflects what we are.. STOKED!
Stoked about brewing, stoked about lager!
Stoked about sharing the feeling of being stoked!
We keep it simple, we keep it unfiltered, we keep the truth
So drop in, and get barreled by a bottom fermented
Unfiltered lager
Brewed below sealevel
Try it and Get Stoked!