A tribute to keep on drinking

Kristall Weizen

Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop, gist, sinaasappelzeste
Alcoholpercentage: 5%
Smaaknotitie: Onze Kristallweizen heeft het typische karakter van een weizen door het te brouwen met een traditioneel weizen gist volgens Beierse traditie. Door onze Hefeweizen op een speciale manier te filteren hebben we deze kenmerken behouden maar de body van het bier vermindert. Zo wordt hij nog eens extra drinkbaar en toegankelijk.  Door toevoeging van Mandarina Bavaria hop en sinaasappelzest krijgt hij een subtiele kick van citrus, kruiden en een extra fruitig aroma.
Eerste release:  Begin April 2022

Get Stoked! on century old brewing tradition

Weizen

Weizenbier of Weißbier is een bovengistend tarwebier onlosmakelijk verbonden met Beieren, de streek waar STOKED! vaak zijn inspiratie vandaan haalt. Hoewel het bier vroeger veel gebrouwen werd, werd het vanaf 1872 minder populair. Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw nam de vraag naar Weizen ineens weer toe, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor was. Weizen is nu goed voor rond de 10% van de totale Duitse bierconsumptie. Deze bierstijl wordt overal ter wereld gewaardeerd en is vooral populair in de zomer en wordt gezien als een echt terras bier, met name vanwege het fruitige en dorstlessende karakter.
De meeste bekende Weizen is de ‘Hefeweizen’  een ongefilterd bier dat gist bevat en daardoor troebel is. Naast deze variant is er ook een ‘Dunkelweizen’: een variant gebrouwen met gebrande mouten die het bier een donkere kleur geeft. e ‘Weizenbock’ is  een variant met een hoger alcoholpercentage. STOKED! heeft gekozen voor de ‘Kristallweizen’, de gefilterde versie van de ‘Hefeweizen’.

 

STOKED! Kristallweizen 

Bij STOKED! geloven we in toegankelijk fris bier, waarvan je er gemakkelijk nog eenje bestelt. Een weizen wordt gebrouwen met tenminste de helft tarwemout en wordt vergist met het speciale weizengist. Deze gistsoort produceert veel esters. Deze esters geven een Weizenbier een fruitige en kruidige smaak, en een banaan-achtig aroma en ook vaak een hint van kruidnagel. Bij STOKED! vinden wij de bananentonen vaak te heftig om het bier doordrinkbaar te maken. Het gebruik van de tarwemouten maakt het bovendien ook “broderig” zorgt ervoor dat het snel een vol gevoel geef.. Daarom hebben wij onze weizen gefilterd. We doen dit dusdanig dat de kenmerken van de weizen behouden blijft maar de body van het bier vermindert. We hebben ons kristalheldere bier ontdaan van de gistelementen die de normale Hefe Weizen troebel maken. Hiermee wordt de gistsmaak die het sterke bananen aroma geeft verminderd.  Het tarwemout bevat bovendien veel eiwit wat er voor zorgt er dat onze Kristallweizen een heerlijke stabiele schuimkraag heeft.

 

Geen Witbier

Witbier en Weizen worden nogal eens met elkaar verward. Best begrijpelijk, maar onterecht. Witbier heeft Belgische roots en is echt wat anders dan de Duitse bierstijl Weizen. Naast de herkomst zijn er nog meer verschillend. In weizenbier wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en er worden geen kruiden toegevoegd. Bovendien is de tarwe in witbier niet gemout. Ook wordt het witbier vaak vergist met zogenaamde Belgische witbiergist en niet zoals bij weizen met het weizengist. is een ondergistend ongefilterd en niet-gepasteuriseerd bier. Een perfecte aanvulling dus op onze huidige Unfiltered Lager.