A tribute to California Dreamin’

California Common

Ingrediënten: water, gerstemout, haver, hop, gist
Alcoholpercentage: 5,5%
SmaaknotitieDit amberkleurige Stoombier heeft het karakter van een Ale, door het gebruikt van de unieke California Lager gist. Frisse citrus aroma’s en smaken van mout en karamel komen samen in balans met de medium bitters van Amerikaanse hoppen. De toevoeging van Cascade aromahoppen geven het een bloemig karakter
Eerste release:  Begin April ’22

Get Stoked! on a unique brewing style

Brouwstijl


Californië wordt vaak in een adem genoemd met een unieke Amerikaanse brouwstijl – steam beer. Volgens sommigen is dit zelfs de enige werkelijke originele Amerikaanse bierstijl.  Een California Common is een Lager maar dan gebrouwen in een Californisch klimaat.

Het verhaal van hoe Beiers bier in Californië kwam
Het verhaal gaat dat tijdens de goudkoorts in California (1848) een paar pioniers probeerden het oh zo lekkere Beierse Lage vanuit hun geboorteland mee te nemen. Er kwamen 300.000 goudzoekers. Deze 49ers, zochten hun fortuin, maar moesten ook eten en drinken. Goud zoeken maakt dorstig, dus trokken brouwers naar de Golden State op zoek naar een nieuwe markt. Het was dezelfde periode waarin Lager de Amerikaanse biermarkt veroverde, dus namen sommige (Duitse) immigranten nieuwe brouwtechnieken en onder fermenterende gisten mee. Maar de kleine plaatselijke brouwerijen stuitten ze op een probleem. Lager moet een tijd op zeer lage temperatuur vergisten, maar in het warme Californische klimaat was dat niet mogelijk. Ze konden simpelweg de fermenterende wort niet koelen, omdat er niet voldoende ijs was. De brouwers moesten improviseren dus brouwden ze met lager-gist op ale-temperaturen, wat resulteerde in een hybride stijl die elementen van beide combineerde. Ze gebruikten lage open vergistingstanks om de temperatuur laag te houden. Omdat de tanks soms op daken van gebouwen stonden, steeg er ‘s morgens damp uit op – een eerste mogelijke verklaring voor de naam ‘steam beer’. Een andere verklaring voor het de term ‘steam beer’  is dat de vergisting in de hogere temperatuur zorgde voor een flinke wolk stoom dat uit het houten vat ontsnapte als het werd aangeslagen. Het bier werd beschouwd als ruig bier voor arbeiders en werd toen veel gedronken, daarom werd het als de standaard (Common) beschouwd. 

Come back of Steam Beer

In California werd het op zijn hoogtijdagen door veel brouwerijen gebrouwen en werd het bier gezien als het gewone bier voor de arbeiders. Vandaar de naam Common. Na de Drooglegging rond 1896 waren er in San Francisco nog maar enkele brouwerijen over waarvan er later de meeste failliet zouden gaan.

Volgens het Beer Judge Certification Program is California common beer ‘nauw verwant aan het prototypische voorbeeld Anchor Steam’. De stijl is ‘een demonstratie van de kenmerkende Northern Brewer-hops (met houtachtige, rustieke of muntachtige kwaliteiten), met matig tot hoog alcoholgehalte’, en een lager-gist dat speciaal geselecteerd is om op normale ale-temperaturen actief te zijn

Californië

Californië heeft naast een prachtig klimaat ook geweldige surfstranden en staat voor STOKED! symbool voor de laid back surfcultuur van Californië. Nog veel harder gaan onze harten kloppen van de skatecultuur die letterlijk hier ontstond. In lege zwembaden begonnen verveelde surfers te experimenteren met houten borden met wieltjes. Dit in combinatie met het avontuur van ruige arbeiders die het al dronken tijdens de goudkoorts, maakt dat deze niet mocht ontbreken in ons aanbod.

Wij hebben ons best gedaan om de perfecte balans te vinden zodat we al surfend uitkwamen bij deze interpretatie naar de California Common van 1850 of de beste sinds 2022.

STOKED! California Common

Onze California Common kenmerk zich met de karakters van een Ale. Frisse citrus aroma’s en smaken van mout en karamel komen samen in balans met de medium bitters van Amerikaanse hoppen. De toevoeging van Cascade aromahoppen geven het daarnaast een bloemig karakter.